måndag 1 november 2010

Ingen kan fly när idealen bara ekar

"Åh det är inte konstigt att man tvekar, ingen kan fly idealen bara ekar
kraven finns där vart man än vänder, att du inte duger är signalerna de sänder"
- Textutdrag från låten "Trasig" av Kapten Röd

För ett tag sedan såg jag ett youtubeklipp där en reporter tog fram detta fenomen av att vi retuscherar allting, även personer som ser vackra ut från början. Retuschering har alltid funnits, man vill framhäva de bästa sidorna och kanske ta bort lite mörka cirklar under ögonen eller andra "konstigheter" som alla människor har och kommer att ha.
 Sedan att vi även måste göra personen smalare, trots att denna är i den kategorin, vi förminskar lår, mage, ansikte och när vi ändå håller på så kan vi förstora brösten, göra halsen längre och ta bort andra ojämnheter. Det som även reportern tog upp var att kanske det vore en idee att sätta en varningstext under de retuscherade bilderna som säger "Denna bild har förvrängts för att minska ditt självförtroende" lite som varningstexterna på cigarettpaket.
 Tänk om vi skulle kunna införa dessa varningstexter, hur skulle detta påverka ungdomar? Antagligen inte negativt, plötsligt skulle kanske en viss procent tänka "okej, detta är ju bara på låtsas", och kanske skulle dessa procent acceptera sig själva mycket lättare.

Just ungdomar går igenom en period där man söker rätt och fel, och när de ser bilder där allting är förvrängt säger ändå deras järnor "Detta är hur du ska vara och hur du ska se ut". Hur många tidningar har inte en artikel som säger "Så får du många kompisar" och "Så blir du vacker". Det finns inte bara bestämmelser om hur du ska se ut, utan också bestämmelser om hur du ska vara, och ser du inte ut såhär eller är på det här viset är du dömd till ensamhet och olycka.

När nu media ser ut såhär, varför är vi då så förvånade över att vissa väljer att svälta eller leva upp till tok för stora ideal istället för att inse att "Jag är faktiskt mer än okej, jag är bra!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar